«

»

Sep 04 2011

Drepturile de difuzare pe YouTube a clipurilor

Căutând un videoclip pe YouTube în Germania și găsindu-l, următorul mesaj m-a întâmpinat: “Din păcate, acest videoclip nu este disponibil în Germania, deoarece poate conţine muzică pentru care GEMA nu a acordat drepturile corespunzătoare.” Era interesant să văd pe viu cu funcţionează acest blocaj.

YouTube blochează accesul la toate videoclipurile muzicale din Germania. Motivul este simplu: GEMA, autoritatea care încasează drepturile de autor în această ţară, solicită un tarif de un cent pentru fiecare vizualizare a unui clip video. Această solicitare nu corespunde cu politica site-ului, care menţine gratuit accesul la fişierele publicate. Pe de cealaltă parte, reprezentanţii GEMA consideră că YouTube încearcă să profite de pe urma videoclipurilor fără ca autorii să beneficieze de nimic. În plus, GEMA acuză YouTube că ascunde numărul real de vizualizatori ai videoclipurilor. Potrivit organizaţiei germane, numărul celor care vizualizează filmuleţele de pe YouTube este mult mai mare decât cel declarat.

Ştie careva dintre voi care-i treaba pe la noi ? Există şi în România o astfel de autoritate ? Ei s-au înţeles cu YouTube ?

Ai o parere ?